Veelgestelde vragen

Wat is Homies?

Eén slim alarmapparaat voor brand en inbraak, dat bij een alarm niet alleen een sirene laat horen, maar tegelijk ook een appje stuurt naar jezelf, vrienden en buren in jouw Homies chatgroep. Degene die het dichtst bij is kan dan direct kijken wat er aan de hand is en indien nodig 112 bellen. Dus waarom nog moeilijk doen met aparte, dure en ingewikkelde alarmsystemen voor brand en inbraak als alles met één slim apparaat kan?

Waarom is Homies zo voordelig?

Homies maakt gebruik van de slimme en innovatieve techniek. Een inbraak- en brandalarm in één slim apparaatje, dat tegelijk buren, familie, vrienden en jezelf waarschuwt via WhatsApp. Daardoor is geen duur beveiligingsbedrijf nodig. Bovendien werkt Homies zonder dure en privacy-gevoelige camera’s, maar met slimme sensoren.

Wat gebeurt er bij een alarmmelding?

Dan gaat een sirene af en stuurt Homies direct een appje naar jezelf, vrienden, familie en buren. Wie het dichtst bij is, kan kijken wat er aan de hand is en belt zo nodig 112. Vaak is al iemand binnen 3 minuten ter plekke. Alles weer oké? Een appje stelt iedereen gerust. De chatgroep wordt daarna gesloten. (De chatgroep wordt namelijk alleen geactiveerd als het Homies alarm afgaat, in tegenstelling tot een gewone buurtpreventie app, die vaak voor andere zaken wordt gebruikt.)

Heeft het Homies alarm ook een sirene?

Ja, als jouw alarm afgaat zal deze een hoge pieptoon laten horen. Dat waarschuwt iedereen in huis dat het alarm afgaat en schrikt eventuele inbrekers af. De sirene gaat meteen af als jouw alarm afgaat, nog vóórdat het Homies alarm jouw alarmgroep waarschuwt. Je hebt bij vals alarm dus nog even de tijd om het alarm uit te zetten, vóór jouw familie, vrienden en buren een appje krijgen.

Wordt de politie of brandweer automatisch gewaarschuwd?

Nee, politie en brandweer komen pas in actie als de alarmmelding is geverifieerd. Dat werkt zo bij elk alarmsysteem. Er moet dus eerst iemand ter plekke gekeken hebben. Daarom is het belangrijk dat buren in actie komen. Zij kunnen veel eerder ter plekke zijn dan bijvoorbeeld mensen van een beveiligingsbedrijf die eerst in de auto moet stappen.

Moet ik betalen voor een alarmmelding?

Nee, alarmmeldingen en chatten via jouw Homies chatgroep zijn gratis.

Zitten er batterijen in het Homies alarm?

Er zit een oplaadbare batterij in die je eenvoudig via een usb-kabel kunt opladen.

Hoe wordt het Homies alarm bevestigd?

Het Homies alarm wordt met een schroef aan het plafond bevestigd.

Wie wordt er gewaarschuwd als bij mij thuis het alarm afgaat?

Mensen die je zelf hebt opgegeven (buren die je kent, familieleden, vrienden, collega’s) en de buren die het dichts bij je wonen. Daar kunnen ook behulpzame buren bij zitten die je niet persé persoonlijk hoeft te kennen, maar die wel graag een willen helpen bij calamiteiten, of buren die zelf ook een Homies alarm bezitten.

Moet ik het Homies alarm zelf installeren?

Nee, dat doet de Homies monteur, gratis!

Wat is de beste plek om het Homies alarm op te hangen?

De monteur kiest de beste plek voor het Homies alarm in overleg met de klant uit. Het Homies alarm werkt met infraroodsensoren, die een volledige ruimte kunnen beveiligen. Goede plaatsen voor het Homies alarm zijn midden in de kamer, in de hal of in de (bij)keuken.

Kun je Homies alarm uitbreiden met andere sensoren?

In het Homies alarm zelf zitten de verschillende sensoren die inbraak en brand detecteren. Je kunt meerdere Homies alarmen aanschaffen, als je meerdere ruimtes wilt beveiligen. Je kunt deze alarmen dan bedienen via de Homies app. Homies levert op dit moment geen losse sensoren anders dan het Homies alarm. Op termijn verwachten we wel verschillende soorten alarmen aan te kunnen bieden.

Kan het Homies alarm meerdere ruimtes beveiligen?

Het Homies alarm kan een grote ruimte beveiligen. Het Homies alarm werkt onder andere met infraroodsensoren, deze kunnen niet door muren heen. De geluidsdetectie werkt, afhankelijk van de ruimte, wel voor meer dan een ruimte. Wij adviseren een Homies alarm op te hangen in de ruimte met de meeste waardevolle spullen. Wanneer je twee of meer Homies alarmen hebt, kun je de alarmen ook in de hal of in de keuken ophangen. Tijdens de installatie geeft de monteur op maat gemaakt advies over de beste plek voor jouw Homies alarm.

Werkt Homies met loslopende huisdieren die alleen thuis blijven?

Het Homies alarm detecteert inbraak deels met een infraroodsensor: Als je deze aanzet en er beweegt iets in het detectiegebied, gaat het alarm af. Als je huisdieren hebt die wel eens alleen thuis zijn en in de kamer komen waar jouw Homies alarm hangt, kunnen zij het alarm dus laten afgaan. Het alarm zal in de komende tijd steeds slimmer worden waardoor het verschil opgemerkt kan worden tussen bijv. een hond en een inbreker. Op dit moment kunnen we dat helaas niet garanderen. Daarom raden we aan geen huisdieren te laten rondlopen in de ruimte waar je Homies alarm is geplaatst, als jij zelf niet thuis bent.

Kunnen kinderen het Homies alarm ook bedienen?

Het Homies alarm wordt bedient via smartphone. Dus kinderen met een eigen mobiele telefoon kunnen alarm bedienen als ze daarvoor toestemming hebben van hun ouders. Ook kunnen ouders het Homies alarm op afstand aan- en uitzetten.

Wat heb je nodig om mee te kunnen doen?

Een geschikte smartphone en WiFi. Klik hier om te checken of jouw smartphone geschikt is.

Waarom heb ik een smartphone nodig?

Om jouw Homies alarm goed te kunnen bedienen en beheren, heb je de Homies app nodig. In deze app kun het alarm aan- en uitzetten, beheren wie er gewaarschuwd moet worden als jouw alarm afgaat, en controleren of jouw alarm goed werkt.

Welke smartphones zijn geschikt?

De app is beschikbaar voor iPhones en Android telefoons met de volgende versies besturingsystemen: Android 4.4 en hoger, en iOS 9 en hoger (maar is nog niet geschikt voor iPhone 10).

Moet iedereen in mijn gezin de Homies app hebben?

Nee, dat is niet nodig, het alarm kan namelijk ook via WhatsApp bediend worden. Iedereen die het alarm aan en uit moet kunnen zetten, heeft dus een telefoon met WhatsApp nodig.

Moet ik betalen voor de installatie-afspraak?

Nee, de installatie door de officiële Homies monteur is geheel gratis!

Hoe kan ik een installatie-afspraak maken?

Na aanmelding word je gebeld door Homies om een installatie-afspraak te maken.

Hoe lang duurt het installeren?

In zo’n 30 minuten heeft de Homies monteur het Homies alarm geïnstalleerd en gebruiksklaar gemaakt.

Binnen welke termijn vindt de installatie-afspraak plaats?

Dit is afhankelijk van je beschikbaarheid, maar in principe lukt dit vrijwel altijd binnen 2 weken na bestelling.

Hoe lang heb ik garantie?

Je hebt 2 jaar volledige garantie op het Homies alarm.

Kan ik het Homies alarm meenemen als ik ga verhuizen?

Ja dat kan, maar laat het wel direct aan ons weten. Als jouw alarm afgaat, willen we iedereen die gewaarschuwd moet worden natuurlijk wel naar het juiste adres wijzen!

Ik ken mijn buren niet, kunnen jullie daar iets in betekenen?

Ja, wij kunnen je helpen bij het vinden van behulpzame buren, die een waarschuwing willen ontvangen op hun smartphone als bij jou thuis het Homies alarm afgaat.

Wat kunnen buren en anderen doen als mijn alarm afgaat?

Als buren, vrienden of andere mensen in jouw alarmgroep een appje ontvangen nadat jouw alarm is afgegaan, kunnen ze poolshoogte nemen. Dat kan ook door bijvoorbeeld door het raam te kijken of van een afstandje. Bij brand of inbrekers kan men 112 of de brandweer bellen. We raden af om (bijvoorbeeld bij inbraak) niet zelf in te grijpen.

Waar kan ik de Homies app vinden?

Je vindt de link naar de app op homiesalarm.nl/app

Kan ik het Homies alarm op afstand aan- en uitzetten?

Ja, dat kan heel eenvoudig via de Homies app op je smartphone.

Heeft het Homies alarm een camera?

Nee. Vanwege de privacy van iedereen die in je huis woont, is het Homies alarm niet uitgerust met camera’s. In plaats daarvan heeft het Homes alarm allerlei slimme sensoren die inbraak en brand detecteren. De sensoren registreren bijvoorbeeld bewegingen en glasbreuk (inbraak) en extreme temperatuurstijgingen (brand). Ook hoort het Homies alarm andere rookmelders in huis afgaan en slaat dan alarm.

Worden er maandelijkse servicekosten in rekening gebracht?

Homies heeft twee verschillende aanbiedingen. Via de website kun je homies kopen voor het eenmalige bedrag van €249,-. Je betaalt dan geen maandelijkse servicekosten. Daarnaast lopen er meerdere aanbiedingen via woningcorporaties. Afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn met de woningcorporatie kunnen er maandelijkse servicekosten gerekend worden.

Wordt er ook een alarmcentrale gewaarschuwd?

Nee, maar wel iedereen in jouw Homies chatgroep. Buren die vlakbij zijn kunnen immers meteen ter plekke kijken wat er aan de hand is en indien nodig 112 bellen. Een alarmcentrale moet eerst mensen op pad sturen, waardoor kostbare tijd verloren kan gaan. En bij een mogelijke inbraak of brand telt elke seconde.

Hoe kan ik mijn buren uitnodigen?

Onderaan deze pagina vind je deelknoppen waarmee je onze site makkelijk op Facebook, Twitter, WhatsApp en email. Als jij Homies hebt besteld, krijg je daarna een persoonlijke link per email om naar je buren toe sturen. Als zij Homies via deze link bestellen, krijgen zij 10 euro korting én storten wij 10 euro terug op jouw rekening als bedankje!

Wanneer ontvang ik de 10 euro terug voor iemand die via mijn link Homies-klant is geworden?

Het bedrag maken wij binnen 6 weken na de installatie van het product bij de door jou aangedragen klant naar je over. Wij storten het bedrag op het bij ons bekende bankrekeningnummer.

Hoe gaat Homies met mijn (persoons) gegevens om?

Homies is heel zorgvuldig met je (persoons) gegevens. Op onze site vind je de Algemene Voorwaarden, hier kun je precies zien hoe we met je gegevens omgaan.

Kan ik het Homies alarm ook kopen als er nog geen andere mensen in mijn buurt meedoen?

Ja dat kan. Je kunt vervolgens zelf de telefoonnummers toevoegen van vrienden, familie en buren die je wil laten waarschuwen als jouw alarm afgaat. Daarnaast kunnen ook mensen die zelf geen Homies alarm in huis hebben, lid worden van de buurtkring. Dat betekent dat ze willen helpen als het alarm van iemand anders uit de buurt afgaat. Jij kunt bij de installatie van jouw Homies alarm aangeven of je wil dat deze buren gewaarschuwd wordt als jouw alarm afgaat.

Moeten mijn hulpcontacten ook de Homies app downloaden?

Nee, zij worden gewaarschuwd met een appje via jouw Homies chatgroep. Daarvoor is het wel belangrijk dat ze WhatsApp op hun telefoon hebben.